Szülinapi vártorta
 
  • előkészület:
  • főzés:
  • sütés:
 
hozzávalók 12 főre
 

Piskótához (1 laphoz):

  • 6 db tojás
  • 12 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor

Fondanthoz:

  • 60 dkg pillecukor
  • 50 dkg átszitált porcukor
  • kevés margarin

Krémhez:

 

  • 6 dl tej
  • 5 ek liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tojássárgája
  • kakaópor
  • 2 kocka margarin
  • 50 dkg porcukor
  • kevés rumaruma

Díszítéshez:

  • kis szemű zselécukor
  • 6 db édes tölcsér
  • hurkapálca
  • kemény papír (zászlónak)
 
 
 
elkészítés

Fondant készítése:

  1. Hőálló tálat vastagon kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot, és 3x1 percre betesszük a mikróba, margarinos fakanállal megkavarjuk.
  2. Ha megolvadt, beletesszük az átszitált porcukor felét, és összekavarjuk, ha már nehéz kavarni, porcukros felületre öntjük, és kézzel átgyúrjuk a többi porcukorral.
  3. Színezhetjük kakaóporral vagy ételfestékkel.

Piskóta készítése:

  1. A piskótához a tojás sárgáját habosra keverjük a porcukorral, beletesszük a lisztet, majd a tojás felvert habját beleforgatjuk a masszába.
  2. Ebből az adagból 1 vékony lap lesz. Én 4 lapot sütöttem a tortához. Nekem nincs kerek formám, így én egy nagyobb méretű fedőt szoktam használni a kerek forma kialakításához.

Krém készítése:

  1. A krémhez a tejet, lisztet, 1 evőkanál cukrot,1 tojás sárgáját összefőzzük.
  2. Ha kész, n éha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be
  3. A margarint a porcukrral habosra kavarjuk, beletesszük a kakaóport, egy pici rumaromát, majd ha kihűlt a krém, összekeverjük a vajkrémmel.

Összeállítás:

  1. A tornyok mérete attól függ,hogy milyen méretű a tölcsérünk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a korongokat, megtöltjük krémmel, hurkapálcával rögzítjük a közepén.
  2. A tortát és a tornyokat kívül is bekenjük krémmel, hogy ragadjon rá a fondant.
  3. Porcukros felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a masszát, majd beborítjuk a formánkat. Ha kemény a fondant kicsit, betesszük a mikróba.
  4. Összeállítjuk a végleges tortaformánkat, a tornyokat srégan megszúrva hurkapálcával rögzítjük a kerek tortához. A tölcséreket a toronyhoz illesztjük. Fondanttal igazíthatunk a ferdeségükön.
  5. Majd ízlés szerint díszítjük. A zselécukrokat darabolt hurkapálcával rögzítjük a tortához.
sütési hőfok:
190°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
5000 Ft
költség egy főre:
417 Ft
elkészítettem:
1 alkalommal