
- előkészület:
- főzés:
- sütés:
hozzávalók 12 főre
Piskótához (1 laphoz):
- 6 db tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
Fondanthoz:
- 60 dkg pillecukor
- 50 dkg átszitált porcukor
- kevés margarin
Krémhez:
- 6 dl tej
- 5 ek liszt
- 1 ek cukor
- 1 tojássárgája
- kakaópor
- 2 kocka margarin
- 50 dkg porcukor
- kevés rumaruma
Díszítéshez:
- kis szemű zselécukor
- 6 db édes tölcsér
- hurkapálca
- kemény papír (zászlónak)
elkészítés
Fondant készítése:
- Hőálló tálat vastagon kikenünk margarinnal, beletesszük a pillecukrot, és 3x1 percre betesszük a mikróba, margarinos fakanállal megkavarjuk.
- Ha megolvadt, beletesszük az átszitált porcukor felét, és összekavarjuk, ha már nehéz kavarni, porcukros felületre öntjük, és kézzel átgyúrjuk a többi porcukorral.
- Színezhetjük kakaóporral vagy ételfestékkel.
Piskóta készítése:
- A piskótához a tojás sárgáját habosra keverjük a porcukorral, beletesszük a lisztet, majd a tojás felvert habját beleforgatjuk a masszába.
- Ebből az adagból 1 vékony lap lesz. Én 4 lapot sütöttem a tortához. Nekem nincs kerek formám, így én egy nagyobb méretű fedőt szoktam használni a kerek forma kialakításához.
Krém készítése:
- A krémhez a tejet, lisztet, 1 evőkanál cukrot,1 tojás sárgáját összefőzzük.
- Ha kész, n éha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be
- A margarint a porcukrral habosra kavarjuk, beletesszük a kakaóport, egy pici rumaromát, majd ha kihűlt a krém, összekeverjük a vajkrémmel.
Összeállítás:
- A tornyok mérete attól függ,hogy milyen méretű a tölcsérünk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a korongokat, megtöltjük krémmel, hurkapálcával rögzítjük a közepén.
- A tortát és a tornyokat kívül is bekenjük krémmel, hogy ragadjon rá a fondant.
- Porcukros felületen 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a masszát, majd beborítjuk a formánkat. Ha kemény a fondant kicsit, betesszük a mikróba.
- Összeállítjuk a végleges tortaformánkat, a tornyokat srégan megszúrva hurkapálcával rögzítjük a kerek tortához. A tölcséreket a toronyhoz illesztjük. Fondanttal igazíthatunk a ferdeségükön.
- Majd ízlés szerint díszítjük. A zselécukrokat darabolt hurkapálcával rögzítjük a tortához.
sütési hőfok:
190°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
5000 Ft
költség egy főre:
417 Ft
elkészítettem:
1 alkalommal