Spongyabob recept

- előkészület:
- főzés:
- sütés:
hozzávalók 8 főre
A tésztához:
- 1 bögre víz
- 4 púpos ek keserű kakaópor
- 2 bögre liszt
- 1 bögre barna nádcukor
- 1 nagy ek szódabikarbóna
- 1 kis doboz natúr joghurt
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojás
- 25 dkg Rama
- 1/2 tábla 60-70 %-os, jó minőségű étcsokoládé
A krémhez:
- 4 púpos ek liszt
- 1/2 l tej
- 25 dkg Rama
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Díszítéshez:
- színes marcipán
elkészítés
- A tésztához a vizet a margarinnal és a kakaóval fölforraljuk.
- A lisztet leszitáljuk a szódabikarbónával, elkavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaós vízhez, belekeverjük a joghurtot, a tojást és a pici darabokra vágott étcsokit is.
- Előmelegített sütőben megsütjük, majd a sütőt kikapcsoljuk, az ajtaját kinyitjuk és öt percre pihenni hagyjuk. Ha kihűlt, pár órára hűtőbe tesszük.
- A krémhez a lisztből és a tejből állandó kevergetés mellett sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, teszünk hozzá reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot.
- Ha a krém kihűlt, habverővel jó alaposan összedolgozzuk a kettőt.
- A hideg tészta széleit egy éles késsel körbevágjuk, két lapba vágjuk, és megtöltjük a krémmel.
- A marcipánból elkészítjük a díszítést. A marcipántömböket használat előtt jól gyúrjuk át és sima felületen, folpack között nyújtsuk, így nem ragad majd. Érdemes vastagabbra nyújtani (7-8 mm), mert a tészta nagyon sötét, hamar átüt a marcipánon, esetleg alá lehet "alapozni" egy vékony réteg krémmel. Én egy 150 grammos sárga, egy-egy 100 grammos barna és fehér marcipánt és két csomag Gyurmarcit használtam, ez bőven elég a díszítéshez. A tészta levágott széléből készítsük el a lábakat.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
tepsi mérete:
30x25 cm